Mousserande vin

Att komma in på systembolaget och välja ett gott vin utan att veta på förhand vad du ska köpa kan vara nog så svårt. Det finns en uppsjö av vin på hyllorna så vart ska man börja? Är det ett stilla vin eller ett mousserande vin som skulle passa för det ändamål som du tänkt dig? Vad är det då som skiljer ett stilla vin från ett mousserande vin förutom själva bubblorna? Det tillverkas nämligen på exakt samma sätt ända fram till det att vinet ska buteljeras. Mousserande viner får faktiskt genomgå en jäsning till, det är här de magiska bubblorna kommer att uppstå.

De flesta anser att ett mousserande vin har en starkare känsla av flärd och känns mer högtidligt. Man kan påstå att likväl som det passar med bubblor i vinet på baluns så fungerar det alldeles utmärkt en fredagskväll hemma med exempelvis lite räkor eller annat tilltugg.  Se därför alltid till att ha en flaska mousserande vin hemma i kylen, redo att serveras och avnjutas.

Ett mousserande vin som håller högsta nivå.

Flera recensenter hyllar Astoria Valdobbiadene Prosecco Superiore som finns på systembolaget för blygsamma 120 kr. Det är ett mousserande vin som håller toppnivå trots den blygsamma prislappen.


Se fler

Geisweiler Crémant de Bourgogne

Geisweiler Crémant de Bourgogne

Torr, mycket frisk och fruktig med inslag av citrus och äpplen. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till fisk och skaldjur.

Champagne Gremillet Cuvée Prestige

Champagne Gremillet Cuvée Prestige

Utvecklad smak med inslag av röda äpplen, citrus och rostat bröd med elegant mousse och en torr och frisk avslutning. Servera som aperitif eller till rätter på fisk och skaldjur eller ljus fågel. Serveras vid 8-10 grader.

Champagne Gremillet Cuvée Biologique

Champagne Gremillet Cuvée Biologique

Utvecklad smak med inslag av äpplen, citrus och kex med elegant mousse och en torr och frisk avslutning. Servera som aperitif eller till rätter på fisk och skaldjur. Serveras vid 8-10 grader.

La Robínía Prosecco Extra Dry

La Robínía Prosecco Extra Dry

Torr fruktig och mycket frisk med inslag av päron, äpplen, citrus och vita blommor samt en lätt avrundad sötma som balanseras upp perfekt av syran i vinet.

Astoria Valdobbiadene Prosecco Superiore

Astoria Valdobbiadene Prosecco Superiore

Torr, fruktig och mycket frisk med inslag av päron, äpplen, citrus samt en lätt avrundad sötma som balanseras upp perfekt av syran. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till fisk och skaldjur.

Astoria Rosé Spumante Extra Dry

Astoria Rosé Spumante Extra Dry

Torr, frisk och fruktig med inslag av citrus, hallon, smultron samt persika.