Biodynamiskt vin

Biodynamiskt vin är för den medvetna konsumenten och produceras inte i samma utsträckning som andra viner.

Vinindustrin är fortfarande självreglerande, vilket gör att det är svårt att se på etiketten vilka viner som är ekologiska. När det gäller biodynamiskt vin däremot så krävs det en tredje part för att certifiera vinet, som i sin tur genererar en logotyp på etiketten som anger att vinet har producerats biodynamiskt.

Ett biodynamiskt vin innebär att man undviker all användning av konstgjorda produkter. Vidare innebär det att nio olika preparat används för att förbättra jorden, eller ”dynamisera” som man kallar processen. Biodynamiska jordbruk planterar och skördar sina grödor i enlighet med månens faser. Biodynamiskt vin som framställs på detta sätt buteljeras under nymånen då sedimentet anses vara som mest kompakt. Framställning av biodynamiskt vin är en intressant men i vissa fall komplicerad process.

Dessa viner hittar du på hyllan på välsorterade Systembolag. Skulle de inte ha vinerna hemma så är ni såklart välkomna att beställa i samtliga butiker och hos alla systembolagets ombud.


Se fler

Fortellino Veneto Rosso Appassimento

Fortellino Veneto Rosso Appassimento

Doften är intensiv och fruktig med inslag av solmogen röd frukt, fat och choklad. Smaken är balanserad och lång med mjuka och balanserade tanniner. Serveras vid 16-18°C till smakrika kötträtter och gärna grillat samt till lagrade hårdostar och charkuterier.

Il Segreto Sangiovese

Il Segreto Sangiovese

Doften är intensiv med inslag av fat och solmogna körsbär samt örter och kryddor. Smaken är lång och balanserad med ett brett smakspektrum i form av fat, körsbär och kryddor. Avslutningen är balanserad med mjuka tanniner och bra längd. Serveras vid 16-18°C till smakrika kötträtter, pasta eller en hembakad pizza med vegetarisk topping.

Quentaurus Montepulciano d’Abruzzo

Quentaurus Montepulciano d’Abruzzo

Doften är intensiv med inslag av solmogna mörka körsbär, björnbär samt kryddor och fat. Smaken är fruktig och lång med bra balans med fin frukt och struktur. Serveras vid 16-18°C till smakrika kötträtter, pasta eller en hembakad pizza med buffelmozarella och pancetta.

Moneta Reale Appassimento

Moneta Reale Appassimento

Moneta Reale har en intensiv doft av solmogna körsbär, kryddor, choklad och fat som harmoniserar perfekt med vinets fruktighet och kraft. Smaken levererar solmogna körsbär, vanilj, choklad och rostade fat i en härlig harmoni. Till rätter på nöt, lamm eller vildsvin blir detta ett mycket intressant vin som även passar bra till smakrika vegetariska rätter. Serveras vid 16-18 grader.

Siquilia Nero d`Avola

Siquilia Nero d`Avola

Ett mycket fruktigt och generöst vin med inslag av solmogna mörka bär och kryddor med bra längd, fräschör och balans. Till grillade rätter på nöt, lamm eller vildsvin blir detta vin en underbar sparringpartner, passar även bra till smakrika vegetariska rätter. Serveras vid 16-18 grader.

Coste di Moro Montepulciano d`Abruzzo

Coste di Moro Montepulciano d`Abruzzo

Doften är intensiv med inslag av solmogna mörka körsbär och björnbär samt kryddor och fat. Smaken är fruktig, lång och balanserad med fin frukt och struktur. Serveras vid 16-18°C till smakrika kötträtter, pasta eller en hembakad pizza med vegetarisk topping.

Champagne Gremillet Cuvée Prestige

Champagne Gremillet Cuvée Prestige

Utvecklad smak med inslag av röda äpplen, citrus och rostat bröd med elegant mousse och en torr och frisk avslutning. Servera som aperitif eller till rätter på fisk och skaldjur eller ljus fågel. Serveras vid 8-10 grader.

Champagne Gremillet Cuvée Biologique

Champagne Gremillet Cuvée Biologique

Utvecklad smak med inslag av äpplen, citrus och kex med elegant mousse och en torr och frisk avslutning. Servera som aperitif eller till rätter på fisk och skaldjur. Serveras vid 8-10 grader.

Champagne Gremillet Cuvée Prestige

Champagne Gremillet Cuvée Prestige

Utvecklad smak med inslag av röda äpplen, citrus och rostat bröd med elegant mousse och en torr och frisk avslutning. Servera som aperitif eller till rätter på fisk och skaldjur eller ljus fågel. Serveras vid 8-10 grader.

Champagne Gremillet Cuvée Biologique

Champagne Gremillet Cuvée Biologique

Utvecklad smak med inslag av äpplen, citrus och kex med elegant mousse och en torr och frisk avslutning. Servera som aperitif eller till rätter på fisk och skaldjur. Serveras vid 8-10 grader.

Ruminat Primitivo

Ruminat Primitivo

Mycket fruktig doft med inslag av röda bär, solmogna plommon och björnbär med bra längd och fräschör. Serveras vid 16-18°C till smakrika kötträtter, pasta eller en hembakad pizza med vegetarisk topping.